opc_loader

Menu

POOKKNOPPEN

Bekijk hier ons ruime assortiment pookknoppen voor diverse merken en modellen zoals Audi, Mercedes, Opel, BMW en Volkswagen. Verfris het interieur van uw auto door uw oude pookknop te vervangen.

De pookknop

Een pookknop, ook wel versnellingspook genoemd, is een handbediend onderdeel in een voertuig dat wordt gebruikt om de versnellingen te selecteren bij voertuigen met een handgeschakelde transmissie. Het is vaak geplaatst op de middenconsole tussen de voorstoelen. De pookknop is verbonden met de transmissie, en wanneer een bestuurder aan de pook trekt of duwt en eventueel draait, verandert dit de overbrengingsverhouding van de versnellingsbak.

Bij auto's met een automatische transmissie heeft de pookknop vaak een andere functie. In plaats van handmatig tussen versnellingen te schakelen, wordt de pookknop gebruikt om de rijmodus te selecteren (zoals "P" voor parkeren, "D" voor rijden, "R" voor achteruitrijden, enzovoort). Moderne auto's met automatische transmissies hebben soms zelfs elektronische pookknoppen in plaats van fysieke hendels.

De vormgeving en het ontwerp van een pookknop kan sterk variëren en wordt vaak aangepast aan de algehele esthetiek van het voertuiginterieur. Sommige auto's hechten veel waarde aan het gebruik van hoogwaardige materialen zoals leder, aluminium of glas voor de pookknop, om zo een gevoel van luxe en verfijning toe te voegen aan het interieur.